Friss topikok

2009.08.10. 10:15 robiwolf

Ubuntu: Kezdődik!

Reggel felkel az ember és mikor bekapcsolja a számítógépet, azt várja, hogy az majd szépen dolgozni fog. Betölti az oprendszert, feláll a programkörnyezet, megy floppul minden. Ezt várná... Nehogy már én is így keljek, a hülyegyerek had gyakorolja a linux telepítést! Bekapcsoltam a gépet, megint eljutott odáig, hogy ubuntu felírat, alatta a csík végigfut. Következő lépés, na, valaki? Persze! A szétcsúszott kép!

Mai napom annak szentelem, hogy megpróbálom a problémát lokalizálni, végül megoldani. Mivel volt már ezen a gépen egyszer ubi és akkor semmi gond nem történt, ezért csak két dologra tudok gondolni: rosszul lett kiírva a lemezem, efektive ez valószínű, egy újraírható CD-t használtam. Ezt megelőzően egy Austrumi 1.8.5 pihent rajta, azt megelőzően meg már nem tudom, de jó néhányszor újra lett írva. Lehet néhány szekció megadta magát, ez pont elég hogy beüssön valami. Második lehetőség, ez az Ubuntu nem teljesen kompatibilis a számítógépemhez. Ez elég eséjtelen, azért valljuk be, de előfordulhat. A videókártyám telepítője, lévén ATI Radeon-ról van szó, linux alá csak elég gyatra kivitelben létezik egyenlőre. Azt ígéri a gyártó, hogy már a tuningolt (vagyis normális) driverek kerülnek a 9.10-es ubi kiadásba. Ha most megbukik ez a rendszer, akkor pihen még egy Suse 10.1 a lemezeim között. Csomagkezelője nincs ilyen sajna, de ha mást nem, kihúzom ezzel októberig. Utánnanéztem, a Debian is egy lehetséges megoldás számomra a Microsoft kizsákmányoló rendszeréből való menekülésre. Keresek is valami jó DVD író programot és letöltöm. A csomagkezelő ebben is él, sőt két motor közül lehet választani telepítésnél. Ha az egyik nem válik be, akkor ott a másik! Mondjuk az indítópultban ez az Ubuntu is feajánlott 5 lehetőséget: -14- kernellel való indítást, -11- kernellel való indítást, ezek csökkentett módját és a memory test is lefuttatható innen. (A -14- és -11- csak a kernel verziószámának végén levő jelölések!) Próbáltam mindet, a memóriateszt annyit segített, hogy a képernyő felén már a hátterem látszott és a kurzor, de itt meg is állt az élet. A kis nyíl sehogy sem akart megmozdulni. A mai nap folyamán várható még legalább egy post, szerintem. Sajnos most nagyon függök az oprendszerek stabilitásától és kezelhetőségétől is...

Szólj hozzá!

Címkék: hibák motor ati debian ubuntu radeon 9.04 austrumi 1.8.5 cd rw driverhiány kernelek


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr261299845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása