Friss topikok

2009.11.21. 10:36 robiwolf

Rar és 7zip tömörítés és kibontás Ubuntun, egyszerűen

A rar egy elég elterjedt arhívum, nem árt, ha meg tudjuk nyitni. Windows sem nyitja meg alapból, kell hozzá telepíteni, csakúgy, mint a 7zip-hez is. Utóbbi a tömörítési méretei miatt jó. Akár harmadára is tud tömöríteni mappákat, de persze ez változó. Mostanában kezd ez is elterjedni, már találkoztam olyan ingyen wallpaper oldalla, ahonnan így jöttek le  képek. Ők is helyet akartam spórolni... Az Ubuntu Arhívumkezelő alapból nem ismeri ezeket a dolgokat, nem baj, feltesszük őket. Előny a Win-hez képest, hogy nekünk nem kell teljes programokat feltenni ezért, csak kibővítjuk a tudástárát a beépített csomagolónak. Indítsuk el az Ubuntu Sofverközpont-ot, vagy a Hozzáadás/Eltávolítás-s 9.10 előtti rendszereken. Írjuk be a keresősávba hogy rar. Ezt fogjuk kapni (, a képek nagyításához kattints rájuk!):

 

Egyszerűen kattintsunk a kívánt alkalmazásra és a jobb oldalon lévő nyílra ez után. Itt kiírja az adatokat róla, ha lehetséges, screnshot-ot is mutat. Itt lesz egy olyan lehetőség hogy telepítés. Evidens, nyomjunk rá és hagyjuk a rendszert dolgozni. Ugyan ez a másik arhívumfajtánál is és már is készen vagyunk. Ha kijelölünk néhány fájlt, majd jobb egérgombot nyomunk, akkor ott megtaláljuk a pontok között a "Tömöríés"-t:

Ha erre rákattintunk, akkor a következőt fogjuk látni:

Ha most már rar vagy 7z kiterjesztéssel találkozunk, akkor dupla kattintással a rendszer megnyitja a saját arhívumkezelőjével, tökéletesen bontja és a fent mutatott módon akár el is készíti a csomagokat.

Szólj hozzá!

Címkék: ubuntu megnyitás 7zip rar 7z ahívumkezelő


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr421541289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása