Friss topikok

2009.12.14. 21:31 robiwolf

Újra itt, a lustáknak kedvezve...

Meg volt a szallagtűző. Szép volt, jó volt, több nem is lesz, ha minden jól megy. Jön a félév, jön a hajtás, nyakunkon a sok kötelező olvasmány. Windows alatt ott volt a SpeakBoard, amivel felolvastathatott az ember, vagy akár .mp3 formátumban menthette is a szöveget. Én elég gyakran használtam az ebookjaim miatt. Nem volt éppen kellemes a régi monitoromon olvasni (homályos kis 14 colos, 1024x768 max felbontás, ez is max 60 Hz-en). Átlöktem őket .mp3-ba, elindítottam valami versenyzős játékot és ment minden a maga útján. (Az autóversenyzős játékok közben nagyon jól tudok koncentrálni, a játékra nem is figyelek igazásn, még is az estek 90%-ban nyerek. Furcsa, de igaz, és akármelyik így hallgatott könyvet vissza tudom idézni tökéletesen.) Ha nem zavarja az embert a monoton géphang, akkor az első 1-1,5 óra alat már hangsúlyozást is fog észlelni. Nem mondom hogy linuxok alatt nem hasonló hangokkal fogunk összefutni, csak megmutatom a lehetőségeket, hogyan is alakíthatunk .txt kiterjesztésű fájlokat hanggá. (Minden szöveges formátumot át lehet egyszerűen .txt-be alakítani, szóval ezzel túl nagy gond nem lehet.) Nem egy lehetőség van. Kezdjük a "karakterharcos"-sal. Az Ubuntuba alapból bele van építve az eSpeak nevű terminálos felolvasó. Indításához csak be kell írni a terminálba hogy:

espeak -v hu

ha magyart akarunk, ha más nyelvet, akkor értelemszerűen az megy a "hu" rövidítés helyére. Több információért, mert van sok :) írjuk be terminálba hogy man espeak. Az alapértelmezett nyelv angol. Ha elindítottuk a kis programot, csak gépeljük be a felolvasni kívánt szöveget, vagy másoljuk be azt a trminálba (ctrl+v itt nem működik, helyette jobb egérgomb és beillesztés), majd nyomjunk egy entert és kezdődik is. Ez még nem átalakítás, de egy készséges segítő az Ubuntu.hu-n kisegített ebben az ügyben két bast scripttel. Nagy.zsolt írta ezt. A használata mesésen egyszerű. 

[8 kb/sec .mp3] [20 kb/sec .ogg] <= A linkek a szövegekhez. Kis bitsűrűségű fájlokat készítenek, így a méret is kicsi, de a hangminőség is gyengébb (a .ogg csak kétszer nagyobb, de sokkal jobb a minősége). Ha növelni akarjuk a kb/sec-et, akkor csak írjuk át a .mp3-as fájlok készítéséhez szükséges .sh-t (ebben a 8-ast cseréljük arra amire szeretnénk, a maximum 320). 

Mit is csináljunk a linkek alatt levő parancsokkal?

Nyissuk meg a gedit-et, másoljuk be a linkek alatt lévő (sárga rész, ezen belül) szöveget, majd mentsük a fájlt, tetszőleges néven .sh-végződéssel. Helyezzük át a saját mappánkba!

Hogyan használhatom?

Először is, kell egy .txt fájl, ami szöveget (esetünkben magyart) tartalmaz. Az egyszerűség kedvéért tegyük ezt is a saját mappánkba. Nyissuk meg a terminált és gépeljük be a következőt:

bash soundmaker.sh szoveg.txt

Én soundmaker.sh-ra neveztem át a scriptet, persze azt írjuk be, amit a fájlnévnek írtunk. Értelem szetűen a szoveg.txt is lehet más nevű, csak a kiterjesztés számít. 

Mire figyeljünk különösen?

Semmi setre se legyen a szöveg nevében kötőjel, mert a terminál kapcsolónak veszi és nem csinál semmit. Lehetőleg kis betűket és ékezetnélküli betűket használjunk a szöveg neveként. A szövegben ezek már nem számítanak (elég fura is lenne, ha át kellene írogatni...).

A másik hasonló eredményt hozó módszer már kényelmesebb! Ez egy Nautilus script. Beszerezni INNEN lehet. Bontsuk ki, majd menjünk a saját mappánkba. Itt nyomjunk egy ctrl+h billentyű kombinációt. Előtűnnek a rejtett mappák, amik közül nekünk a .gnome2 kell, ezen belül pedig a nautilus-scripts mappa. Helyezzük ide a kicsomagolt fájlt! Lesznek függőségek, amik valószínűleg hiányoznak, de a parancs hibaként kiírja majd ezeket (sajnos egyszerre csak egyett mindig, de nincs sok). Ezeket a Synaptic csomagkezelőből (Rendszer=>Adminisztráció=>Synaptic csomagkezelő) telepíthetjük. Amiért nekem ez a megoldás jobban tetszik, az az, hogy nem csak szöveget hangba, ezen kívül még más hasznos konvertálási műveletet is elvégezhetünk majd ugyan így. Például filmeket konvertálhatunk más film formátumba, vagy akár külön-külön .jpg fájlokba is...

Hogyan indíthatom el a parancsot?

Egyszerűen kattintsunk az asztalon, vagy valamelyik mappában jobb egérgombbal és a menük közt válasszuk a "parancsfájlok", ezen belül pedig az "avconvert" menüt. Ugyan ezt megtehetjük az átalakítani kívánt fájla jobb egérgombbal kattintva is és akkor nem kell tallózni. Vegigvezet majd a programocska néhány kérdésen, ami alapján beállítja magát, kér egy helyet, ahova mentheti a majd az elkészülő fájlt, ami ugyan azt a nevet fogja viselni, mint amiből készült (csak a kiterjesztése változik), hacsak nem nevezzük át. Ez .wav formátumban fogja a hangot menteni, ami nagy és nem kedvelt a digitális zenelejátszók körében. A .mp3-ba való konvertáláshoz viszont van egy nagyon jó program az Ubuntu Szoftverközpontban, a neve Sound Converter (mily' meglepő :) ). Telepítsük fel, majd álítsuk be. (A script is tud elvileg .mp3-as fájlt csinálni, de nekem mindig megakadt, szóval vagy nálam van a gond, vagy hiba, de ez bocsánatos bűn.) A konverter beállítását elindítása után a szerkesztés=>beállítás menü alatt találjuk. A leg ideálisabb, ha a lehető leg alacsonyabbra veszünk mindent, hiszen jelen estben a beszéd nem igényel olyan minőséget, mit a zene. A formátumot állítsuk MP3-ra, a Bitráta módját Konstans (CBR)-re, a minőséget Very Low-ra. Végül alul pipáljuk be a Resample-t és állítsuk át 22050-re, vagy kisebbre. Így egy viszonylag kis hangfájlt fogunk majd kapni, ami jobb minőségű mint a másik .mp3-as felolvasás alapból, átírás nélkül (viszont többet is foglal). Ha ezzel készen vagyunk, akkor Nyomjunk a Bezárás gombra, húzzuk a konvertálni kívánt fájlt a konverterbe és nyomjuk meg a Konvertálás gombot. 

VÉGE

4 komment

Címkék: how to szöveget hanggá shell script nautilus script nautilus converter hang konvertáló könyv felolvastatása


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr821598428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.23. 11:10:10

Hú, nagyon szépen köszönöm ezt a leírást!
A látássérült anyósomnak hosszabb szövegek olvasásában nagyon hasznos. Csináltam neki egy futtatható fájlt az asztalra, így dupla kattintással simán megnyitja a terminálban futó képernyőfelolvasót, és már csak be kell másolni a szöveget. Mégegyszer is köszi.

robiwolf 2009.12.23. 12:37:51

Nincs mit, sok kellemes percet az elkövetkezendőkben! Egy másik leírást is csináltam, ami lehet hogy kicsit bővebb és más lehetőség is van az mp3-ba konvertálásra benne. Amint olvasom, neked elég a sima felolvastatás is :).

efhábé 2010.08.31. 18:21:01

terminalban shift-ctrl-v a beillesztés, de még egyszerűbb a komplett ctrl-c+ctrl-v elfelejtése linux alatt. Helyette egérrel kijelölés, majd ahová illeszteni akarjuk, ott egér 3. gomb (pl. görgő) megnyomása. Erre a linux elvégzi a kijelölt szöveg másolását és beillesztését egyben.

Neo07 2010.09.21. 08:24:45

@efhábé: Hihetetlen! Ezt nem gondoltam volna, hogy ez lehet még egyszerűbb is! :-) Köszi, ez nagyon jó tipp!
süti beállítások módosítása