Friss topikok

2009.08.10. 11:03 robiwolf

Olvass mielőtt cselekszel!

Én már csak tudom, sokat buktam ezen lépés kihagyása miatt. Kiderült a turpisság, a x.04-es ubuntuk, amik minden év negyedik haván jelennek meg, ugye, azok csak béták az x.10-es verziók ízelítői. "Tessék, nézd, ez meg ez ilyen lesz, de csak okosan a telepítéssel, mert történhet akármi!" Igen, történt is, szedem a 8.10-et, és hűen várom az októbert, hogy végre a játékokat is tudjam futtatni. Különben hihetetlen milyen sok ember játszik linux alól. Persze nem kishazánkban, itt majdnem minden felhasználó negatívan áll a fejlődéshez, pedig nyugateurópa nagy része már rájött a turpisságra. "Minek olyan sok pénzt költeni egy kizsákmányoló, a rendszert túlhasználó rendszerre ölteni, ha van ingyen egyszerűbb és kisebb rendszerigényű?"

Egy pont. Másrészről, nekik van tartásuk. Ha nem tudják megfizetni a Windows-t, akkor nem lopják el, akkor ingyen oprendszert szereznek. Sokat fejlődtek ezek is, az Ubuntu és a Debian, de még a Suse és még sok más linux már komolyan veszélyezteti a Microsoft bevételét, nem véletlenül. Az egyszerűségen van a hangsúj, a jól kezelhetőség és a tökéletes, vagy majdnem tökéletes akadálymentesítés. Nem kell különösebb informatikai tudás a felhasználáshoz. Példaként itt van édesanyám, ő egy informatikai analfabéta. XP-ben örült ha fel tudott lépni MSN-re, meg el tudta indítani a Mozillát. It, mint aki megtanult járni. Már megtalálja a játékokat is, sőt, rendesen tudja kezelni az egész rendszert. Mondjuk mondtam neki, ha netán beletúr az adminisztációs dolgokba, vagy a rendszerbe, akkor lekódolom a masinát, szóval azért ésszel bontogassa a szárnyát! Míg írtam ezt, le is jött a legutolsó satabil verzió. Digi netem van, ez pedig szerintem egy hatalmas áldás ebben a helyzetben. Egy lassabb nettel a frissítések akár fél, sőt egész órákat is igénybe vehetnek. Nekem az ISO letöltése 10 percbe került. A frissítések is pikk-pakk megvannak. Net nélkül pedig szerintem fölösleges, sőt butaság felrakni linuxot, legyen az akármilyen. Nem tudsz frissíteni, 2-3 hét alatt elavul. Ha irodai alkalmazások futtatására használod, akkor nem gáz, de mindennapi felhasználáshoz felkészíteni kell neki a világhálóról néhány dolog, ami alapból hiányzik. Ilyen például ugyebár a Wine, a windows emulátor, valami mp3 fájl lejátszására képes lejátszó és persze valami videó player is, ezek codecjei, és még sorolhatnám. Találkoztam már néhány meglepődött arccal, mikor megtudták hogy ogg vorbis az alap zene és videó formátum pl ubi alatt és ogy mást nem is visz ezen kívül. Jó, a sima hanglemezek is mennek és valószínűleh a DVD filmeket is játsza, de a .avi már eséjtelen egy frissítések nélkül használt rendszeren. Akkor most lemezírás, telepítem at Ubuntu 8.10-et, és ha minden jól megy, akkor megírom hogy és mint ment.

3 komment

Címkék: zene video msn net wine debian ubuntu frissítések 8.10 9.04


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr671299969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2009.08.30. 12:01:13

"a x.04-es ubuntuk, amik minden év negyedik haván jelennek meg, ugye, azok csak béták az x.10-es verziók ízelítői"

ezt nem tudom honnan szedted, én még nem hallottam ilyesmiről, sőt szerintem a .04 verziók stabilabbak általában.

"de a .avi már eséjtelen egy frissítések nélkül használt rendszeren"

totem? szerintem alapból le tud játszani .avi fájlokat

robiwolf 2009.09.01. 21:40:47

Ez igaz a 8.04-ig, most azonban egy mesésen instabil rendszer lett a 9.04-ből. Egy napot bír ki, a system clock elüti az éjfélt és meghal. Nállam legalábbis. De különben olvastam valahol, már nem tudom hol, lényegében mindegy. Csak jöjjön már a 9.10!

robiwolf 2009.09.01. 21:44:41

@Crystal: .avi nem megy alapból... Ezt veheted készpénznek, friss rendszeren, frissítések nélkül... Ugy nem játzik csak asszem .ogg-t. Valószínű is volt ez a lépés a Linux társadalomtól, hisz ez egy legálisan használható, szétküldhető formátum. Nem köthetnek bele úgy mint a .avi-ba és a .mp3-ba. Lényegében hál' Istennek okos emberek taáltál ki ezt az egésszet. :D
süti beállítások módosítása