Friss topikok

2009.10.31. 22:03 robiwolf

Ubuntu verziók

Gondoltam nem árt tudni, mi mi, ezért most írok legjobb tudásom szerint egy felsorolást és hogy kik a "célközönség". Lényegében akármire lehet találni egy disztribúciót. Kezdem is.

1. Ubuntu: Gnome kezelőfelület, egyszerű, letisztult. Könnyű használni, akadálymentesíthető, ez csúnyán fogalmazva az, amiből a többi kindul. Programok telepítése egy szofverközpontból interneten keresztül történik, alapvetően tartalmaz internet böngészőt (Firefox), MSN, IRC és sok más klienst (az összefoglaló kliens ami települ inmár az Empathy), CD-DVD író (Brasero), videó és zenelejátszót (Totem, RythmBox), torrentklienst (Transmission), továbbá irodai alkalmazásokat (OpenOffice) és a mozilla e-mail kliensét és még sok mást. A külső szinte határtalanul átszabható.

2. Kubuntu: KDE kezelőfelület, látványos, de ezt sem bonyolult használni. A programkörnyezet nagyba egyezik az Ubuntuéval. Külső átszabási lehetőségei itt is szinte elképeztőek.

3. Edubuntu: Kezelőfelületét nem tudom mi, talán ez is Gnome, de nem vagyok benne biztos. Oktatási céllal fejlesztik iskolák és diákok számára. Mint minden Ubuntu variáns, ez is egyszerű, főként oktatásal kapcsolatos programokat tartalmaz a telepítő lemeze. Ezt is vágyaink szerint alakíthatjuk.

4. Xubunt: Xfce kezelőfelület. Programok Nagyban megegyezik az Ubuntuéval. Letisztult grafika és elképesztő gyorsaság jellemzi. Az átszabhatóság itt is szerepel, itt is a csillagos ég a határ, de a sebességvesztést kalkulálni kell. Főként öregebb, gyengébb számítógépekhez ajánlják.

5. Ubuntu Studio: Gnome kezelőfelület. Ez az Ubuntu variáns már csak DVD-re fér el, nincs CD belőle. Ahogy neve is sugallja, alkotásra született. A programkörnyezet is ennek megfelelően lett kialakítva. Fotómanipulátorok, képszerkesztők, hang és vodókonverterek, vágóeszközök és filmkészítő programokat tartalmaz az alap lemez. Külsejével alkotó hangulatot biztosít már teleptés után is, de persze ezt is úgy formázzuk, ahogy kedvünk tartja.

6. BeLin: Ezt utoljára hagytam, pedig ez az egyik leg fontosabb. A BeLin a BEszélő LINux szavakbó lett képezve és igen, beszél. Persze minden Ubuntu variáns tartalmazza az ehez kellő programokat, mint például az Orca képernyőolvasó. Ez a disztribúció direkt a vakok és gyengénlátók számára lett kifejlesztve. A veboldaluk is hatalmas karakterekkel van teleírva, hogy a gyengén látók el tudják olvasni. Szerintem ez is Gnome felületet használ és ebből is a nagy mintázatút és nagy kontrasztokkal dolgozik. Az Ubuntu nevet nem vehette ugyan föl, mivel az a Canonical LTD. tulajdonát képezi, de ettől még Ubuntura épül teljes egészében. Ezt a rendszert minden évben egyszer adják ki.

 

Ez a post nem tartalmazza az összes Ubuntu variánst és Ubuntura épülő disztribúciót! Az adataim hibásak is lehetnek az alap programokkal és kezelőkkel kapcsolatban, de ez nem számottevő. Ha valaki most akar ezek alapján egyet leszedni, akkor nézzen szét előtte még egyszer, hogy biztosan az a rendszer-e minden álma!

 

Az elkövetkezendő két hétben felteszem a "Hogyan telepítsük fel az Ubuntu 9.10-et" tutorialom, amit a következő napokban készítek el. Ez után várható néhány folytatásos post, az egyik a "Hasznos programok Ubuntura" "Hogyan állítsd be Ubuntun" és ezek Kubuntus változatai. Hasznos linkek és sok sok nagyon hasznos információ várható az éppen átállni vágyók és kezdők számára. Ezeket követően pedig a "Hogyan készíts saját Ubuntu Live CD-t?" tutorial.

Szólj hozzá!

Címkék: kubuntu ubuntu ubuntu studio edubuntu xubuntu belin következik:


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr521489742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása