Friss topikok

2009.08.26. 23:57 robiwolf

Életem csalódása

A minap meglátogattam a színes zászló oldalát. Aki nem értené, a Microsoft-ról pötyögök... Nagy meglepetésemre az aloldalak elég nagy felülete sima .html. Azt hittem, mesés pénzeket kaszálnak, de ez nem tükrözi a "professzionalitást". Ha egy mesés .php és flash kombó lett volna ott, akkor azt mondom, fejet hajtok, szép, elismerem, haladtok a korral. Nem akartam így kimondani, sem leírni, de az Ubuntu és a Debian, sőt, szerintem minden más linux fejlettebb saját lappal rendelkezik. Ami érdekelne, hogy vajon a saját server operációs rendszerüket használják, vagy titkon az "ellenség" dolgai pörögnek a rendszeren? Egy 1,2 megás programoxkáért léptem fel, az MS Paint-ért. Persze nem leltem meg csak az oldalon jívülről egy hivatkozás segítségével. Ami azt illeti, a comment, amiben a link volt, 2 éve porosodott és a link még mindig kiszolgált. Nem tudom, ki hogy van vele, de ez egy nt-s alkalmazásra mutatott, nem valami újabbra. NT... mikor is volt, a Millenium után talán? Fényévekre előlre szaladt a linux. 

3 komment

Címkék: microsoft debian ubuntu honlapja


A bejegyzés trackback címe:

https://newlinuxer.blog.hu/api/trackback/id/tr321340995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2009.08.30. 12:49:25

ehh... ez így kicsit meredek :)
Az, hogy egy oldal kiterjesztése .html, nem jelenti feltétlenül azt, hogy valóban egy statikus html oldalról van szó, lehet attól még dinamikusan generált tartalom (erre apache-al is van lehetőség, lásd .htaccess, mod_rewrite). Tulajdonképp még felhasználóbarát megoldásnak is tekinthető - a win userek szempontjából - html kiterjesztést adni minden oldalnak, tekintve, hogy ha így el akar az user menteni egy oldalt vinyóra, akkor mentéskor nem kell átírnia a kiterjesztést.

Másrészt lehet, hogy itt valóban egy statikus html-t dob vissza a webszerver, ez viszont nem jelenti azt, hogy azt a html-t valaki kézzel írta, inkább az lehet a helyzet ebben az esetben, hogy legenerálta a portálmotorjuk a html-t előre, hogy így teljesítményt spóroljon (magyarul file cache a szerveren).

Harmadrészt az MS sosem fejlesztene php-s vagy flash-es oldalt, ugyanis ezek konkurens cégek termékei (Zend, Adobe), szarrá égetné magát vele. Ezekre megvan a saját technológiája, megoldása az MS-nek: az MS Silverlight a Flash megfelelője, ha jól tudom, a silverlight bizonyos tekintetben fejlettebb is (pl. 3D támogatás), bár még viszonylag fiatal technológia, és nem olyan elterjedt, mint a flash (ami egyébként szintén szorul vissza).
A php-ra meg aztán végképp semmi szüksége az MS-nek: a .NET keretrendszer nagyon erős (windows desktop mellett) weben is, a .NET nyelvek (mondjuk C#, Visual Basic), sokkal használhatóbbak a php-nál, és a Visual Studio ezekhez olyan IDE-támogatást nyújt, amiről egy php programozó álmodni sem mer... és még lehetne sorolni az előnyeit. Összességében a .NET a php-vel szemben (aminek több alapvető hibája van) egy nagyon hi-tech cucc, iszonyat fejlett, gyakorlatilag csak a Java tudja felvenni vele a versenyt.

Mindez nem azt jelenti, hogy az MS portál jó, tulajdonképp elég pocsék használhatóság szempontjából - de azért botorság lenne azt állítani, hogy az MS statikus html fájlokból rakja össze a cuccait.

(bocs az offért)

Crystal · http://crystal.progtut.net 2009.08.30. 12:56:22

re
mindezzel nem azt akartam mondani, hogy ne php-zz, nagyon sokmindent lehet csinálni php-vel is, valószínűleg jobban megfelel a mostani céljaidra mint a Java/.NET, ráadásul gyorsan megtanulható, úgyhogy hajrá ;)

robiwolf 2009.09.01. 16:08:13

Tudtam hogy ez a téma majd valakit szóra fog bírni :D. Az én gondom a Microsoft oldalával, hogy nem hogy külsőre, de látszólag megvalósításra is csak összerakták. Mármint nem hiszem hogy céljuk ezt egy ideig fejleszteni. Hogy egy csúnya dolgot mondjak, csak egy kis sorocska és már is meg van adva egy alapszín a fent említett .html részeknek is. Na, már most, ez is ki lett spórolva, én pedig más színsémát használok, mint ami szerintük természetes. Fekete háttéren fehér felíratok stimmelnek az Ubuntum színéhez, de a csupasz .html ldalakat is így jeleníti meg. Lehet hogy egy jó rendszerkeret generálja őket, de ha már ezt meg tudták oldani, akkor nem hiszem hoy az alapszín bezúrása a generálón keresztül nem megy nekik... Ezzel azt akarom mondani, hogy így is úgy is gondom van vele. Minden megoldható, egy ilyen oldalnak adnia kellene a minőség látszatra legalább. Sajnos a szememben ezzel jellemezték magukat....
süti beállítások módosítása